Opština Kula kupila novo vozilo za potrebe Udruženja „Plava ptica“ Kula

Predsednik opštine Kula Perica Videkanjić obišao je juče, zajedno sa rukovodiocem za društvene delatnosti Draganom Potparom i pokrajinskim poslanikom Nenadom Trbovićem „Predah“ – objekat za stanovanje odraslih osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju.

Videkanjić je tom prilikom uručio predsedniku Udruženja „Plava ptica“ Marku Košutiću ključeve novog vozila, koje je namenjeno za potrebe korisnika ovog Udruženja. On se zahvalio predsedniku Udruženja „Plava ptica“, kao i zaposlenima na svemu što čine da kvalitet život osoba sa posebnim potrebama bude bolji posebno kada se ima u vidu da je tokom smeštaja korisnicima obezbeđena 24 časovna usluga nadzora i nege medicinske animacije. Videkanjić je poručio da će lokalna samouprava nastaviti da pomaže rad Udruženja „Plava ptica“, jer je to primer dobre prakse na koji treba da se ugledaju i druge lokalne samouprave.

plava-ptica2-1024x576

Prema rečima predsednika udruženja „Plava ptica“ u „Predahu“ raste broj usluga za 67 korisnika socijalne zaštite, koliko ih trenutno ima u centru, a novo vozilo će unaprediti rad Udruženja jer postoji tendencija proširenja kapaciteta korisnika.

Dragana Potpara kaže da opština Kula od 2009. godine finansira rad ovog Udruženja i da se iz godine u godinu stalno unapređuje nivo usluga koje se pružaju korisnicima. Ona je napomenula da je prevoz osoba sa invaliditetom prvenstveno prateća usluga za korisnike dnevnog boravka, ali je dostupna i svim drugim osobama sa invaliditetom. – Svrha usluge je pružanje prilagođenog bezbednog i dostojanstvenog prevoza za osobe sa invaliditetom vozilom koje je prilagođeno za prevoz osoba korisnika invalidskih kolica i teže pokretnih korisnika – izjavila je Potpara.

plava-ptica1

Pored dnevnog boravka, stanovanja uz podršku, ranog tretmana i dijagnostike „Predah“ služi i kao prihvatna stanica. Osim što je smeštaj namenjen razvoju samostalnosti dece, pre svega on je namenjen da pruži roditeljima mogućnost „predaha“ od stalne i dugogodišnje celodnevne brige o detetu. Centar ima oko 300 kvadratnih metara, opremljen je novim i funkcionalnim nameštajem, a pored kuhinje, dnevne sobe, sobe za spavanje, ima i prostoriju u kojoj se odvija radna terapija. Predah osim soba za smeštaj ima i komforan dnevni boravak i etažno kupatilo prilagođeno osobama sa invaliditetom. Uz korišćenje smeštaja korisnicima je obezbeđen i prostor u dvorištu za rekreaciju i odmor.

Centar je namenjen za smeštaj odraslih osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, odnosno radi se o jedinici za stanovanje gde su trajno smešteno odraslih osoba koje nemaju nikoga da se o njima stara, ali i za kratkotrajni smeštaj, gde po potrebi, do dve nedelje, roditelj može da smesti svoje dete pod celodnevnim nadzorom.

Izvor: Opština Kula

Podelite ovaj članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.