Obeležen svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma na 21 hromozomskom paru u osnovi tog stanja.

Način na koji su osobe sa Daunovim sindromom prihvaćene u porodičnom krugu pozitivno utiče na razvoj komunikacije, usvajanje dnevnih životnih veština i uspešnije uklapanje u socijalno okruženje. Podrška šire društvene zajednice, neophodna je kako bi se ovim osobama omogućilo da socijalne interakcije ostvari i van porodičnog kruga.

Povodom obeležavanja svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom korisnici „Plave ptice“, Miroslav Vislavski i Žana Žarić, u pratnji vaspitača Jovane Krivokuća, posetili su Ekonomsko – trgovinsku školu u Kuli gde su ih srdačno dočekali direktor i pedagog škole kao i učenici školskog parlamenta. Vreme provedeno u školi proteklo je u druženju, razgovoru o stečenim znanjima kao i razvijenim veštinama Miroslava i Žane koje se ogledaju u upotrebno – ukrasnim predmetima koje sami izrađuju kao što su krpe za posuđe,tapiserije i grnčarski proizvodi. Negujući dugogodišnju saradnju, razmenili smo nova iskustva i planove za unapređivanje iste.

 

Podelite ovaj članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *