САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА „ПЛАВА ПТИЦА“ ПОВОДОМ ДАНА ОСОБА СА АУТИЗМОМ

„СВЕТУ СУ ПОТРЕБНИ РАЗНИ УМОВИ“  др Темпле Грандин, особа са аутизмом

Међународни дан особа са аутизмом је установљен  резолуцијом Уједињених нација 18. децембра 2007 године, а обележава се сваке године 2. априла.

Аутизам је назив који се користи за континуум развојних поремећаја који се у стручној терминологији називају первазивни поремећаји развоја.  Овај развојни поремећај карактерише измењен развој социјалних способности, говорно језичких способности и имагинације а најчешће је удружен са менталном ометеношћу.

По статистици Светске здравствене организације се на 10.000 рођене деце дијагностикује 60 деце са первазивним поремећајем развоја.

Систем подршке као и степен укључености особа са аутизмом је недовољан, а такође недовољно је и подршке родитељима и породици која има посебне и изузетно тешке изазове у одгајању детета са аутизмом.

У Удружењу „Плава птица“ у дневном боравку су збринута деца и одрасли са аутизмом, као и у објектима становања уз подршку.  Такође кроз службу раног третмана настојимо да на што ранијем узрасту обезбедимо родитељима и детету услуге дијагностике и рехабилитације.

У циљу обележавања Дана особа са аутизмом корисници и васпитачи из Дневног боравка су данас у центру Куле делили симболичне поруке са визуелним обележјем Дана особа са аутизмом (плави пазл) које смо делили грађанима како би указали на потребу да се цела заједница укључи и развије разумевање према овој групи деце и породицама.

На жалост, имали смо низ непријатних искустава са грађанима који су имали непримерене коментаре и вређања према васпитачима али и самој деци која су учествовала у акцији. Оваква реакција грађана указује да као заједница немамо довољно разумевања, стрпљења и емпатије да пружимо подршку, време и прихватање онима који су другачији. Наравно уз изузетке грађана и грађанки који су нас саслушали и прихватили право особа са инвалидитетом да представе питања која су им од значаја.

Надамо се да идући 2. април носи више разумевања, понеки осмех,  мање беса као и прихватање различитости.

 

ДИРЕКТОР УДРУЖЕЊА

Марко Кошутић

Podelite ovaj članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.