USKORO POČETAK PRIMENE NEUROFEEDBACK I BIOFEEDBACK TERAPIJE

U maju mesecu defektlog Udruženja MNRO „Plava ptica“ Marko Košutić je učestvovao na edukaciji za primenu Neurofeedback i Biofeedback terapije koja je održana u Zagrebu u organizaciji  ordinacije „Mens Sana“, preduzeća „Pamel“ i Hrvatske udruge za biofeedback i primenjenu psihofiziologiju.

Predstavnik naše organizacije je bio jedini učesnik iz Srbije i „Plava ptica“ planira da uvede ovu metodu kao jedan od pionira u razvoju i implementaciji ove tehnike u našem regionu.

Biofeedback je metoda lečenja i unapređenja zdravlja u kojoj se na osnovu izvršenih fizioloških i neurofizioloških snimanja izrađuje program tretmana u kome klijent preko aparata za biofeedback kontroliše i utiče na poboljšanje bioloških i fizioloških mehanizama kao što su disanje, srčani rad, tonus mišića, moždana aktivnost, a koji se zanivaju na merenju i treniranju fizioloških mehanizama kako bi se postigla homeostaza odnosno željeno stanje mišićnog kardialnog, neurološkog ili psihičkog sistema.

Neurofeedback je oblik biofeedback terapije koji koristi informacije u realnom vremenu o moždanoj aktivnosti odnosno putem elektroencefalografije (EEG) prati elektičnu aktivnost mozga i sprovodi program učenja klijenta da vrši samoregulaciju i unapređenje rad moždanih funkcija.

Ova terapija je zanovana na učenju organizma i nervnog sistema koji reaguje na povratnu informaciju koju daje aparat i terapeut, te klijent kroz praćenje delovanja svog organizma u realnom vremenu uči obrasce fiziološkog ponašanja koji vode ka unapređenju fizioloških i neuroloških funkcija.

Biofeedback i neurofeedback imaju primenu u tretmanu dece sa razvojnim teškoćama, pacijenata sa epilepsijom, osoba sa migrenama, kardiovaskularnim problemima, poremećajima sna, teškoćama posle moždanih lezija, motoričkim oštećenjima kao i u redukciji i kontroli stresa i stesom izazvanih oboljenja, anksioznosti i depresije.

Očekuje se u skorije vreme primena neurofeedback i biofeedback terapije u savetovalištu za rani razvoj I rehabilitaciju novorođenčadi  odojčadi i  dece  pri “Plavoj ptici”, od čega nas deli još nabavka aparata pomoću kog se izvodi terapija, s obzirom da smo jedan od retkih centara sa obučenim terapeutom za ovu metodu.

Podelite ovaj članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.