ПЛАВА ПТИЦА“ НА ФОРУМУ НАЈБОЉЕ ПРАКСЕ СОЦИЈАЛНЕ ИНКЛУЗИЈЕ У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ

У периоду 01-02 октобра 2019 године одржан је Регионални форум најбоље праксе социјалне инклузије у југоисточној Европи у Београду чији је домаћин био Каритас Србије.  На регионалном форуму је одржана завршна презентација међународног пројекта SOCIETIES који је трајао 4 године и имао је за циљ да унапреди социјалну инклузију особа са менталним тешкоћама и нвалидитетом у земљама региона.

Удружење „Плава птица“ је била један од учесника пројекта и на форуму је представљена као пример добре праксе у региону. Осим наше организације на Форуму су учестовале организација цивилног друштва и Национални Каритаси из Србије, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, али и представници Каритаса Италије.

Пројекат је подржала Европска унија и у оквиру пројекта осим развоја услуга и програма инклузије донете су и националне препоруке за унапређење менталног здравља и социјалне инклузије, а директор  „Плаве птице“ Марко Кошутић је био члан радних група.

Кроз  пројекат SOCIETIES  значајно су унапређени капацитети наше организације,  а на самом националном форуму смо имали прилике да чујемо кратка панел предавања пионира антипсихијатријског покрета у Италији што је у многоме обогатило наше знање у погледу социјалне инклузије.

На крају форума сви учесници су потписали Повељу о социјалној инклузији која је јединствен начин умрежавања и повезивања наших организација на међународном нивоу и стратешко опредељење да развијамо социјалну инклузију.

IMG_20191002_133123 IMG_20191002_133118

IMG_20191002_133127

 

Podelite ovaj članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.