САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поштовани суграђани и суграђанке,

Обраћамо Вам се овим отвореним писмом,  из осећаја потребе да  као директно умешана страна, нетачним инсинуацијама гдина Златка Остојића, изнесемо објашњење погрешно интерпретиране ситуације везано за утрошак средстава грађана из буџета општине Кула, а у процесу јавне набавке добара које врши Општинска управа Кула.

Наиме, путем друштвене мреже господин Остојић је изнео инсинуације у погледу неоправданости набавке тоалет папира и убруса за Општинску управу Кула.  Господин Остојић наводи да је уговор те вредности 2.450.000,00 динара који је Општина Кула закључила са предузећем „Тхинк солидарне економије“ могуће споран,  те га истиче као пример сумњивих јавних набавки.

Удружење „Плава птица“ је оснивач социјалног предузећа ТХинк које је добило јавну набавку коју господин Остојић сматра спорном.  С тога желимо да дамо одговор на питање које је господин Остојић поставио: Како је могуће да СО Кула користи ову количину тоалет папира, ако има само 70 запослених?

Предметна јавна набавка је расписана као обједињена набавка коју је водила општинска управа Кула а којом је обухваћена набавка за 13 установа корисника – Општинску управу, 4 средње школе у општини Кула и 7 основних школа на територији Општине Кула, као и целу предшколску установу која има 11 објеката. Дакле не ради се о набавци за Општинску управу, већ обједињеној набавци за све ове установе, коју је расписала Општина Кула.

У том смислу господине Остојићу процените колика је количина тоалет папира и убруса потребна за овај број установа. Уколико не знате, количине су дате у уговорима којима сте махали јавности.

Разлог зашто се јавна набавка расписује обједињено је јер се ради о резервисаном поступку који је намењен само за социјална предузећа или предузећа за рехабилитацију особа са инвалидитетом.

Оваквим обраћањем господина Остојића, сматрамо да је бачена љага на идеју оснивања социјалног предузећа које развијамо протекле две године како би се обезбедило адекватно место за обуку и запошљавање особа са инвалидитетом. Ово предузеће ионако изузетно тешко послује а са оваквим нападима и неоснованим нарушавањем угледа, сигурно боље пословати неће.  С тога гдине Остојићу, хвала на негативној реклами, то је свакако ваш допринос развоју инклузије осетљивих група, намеран или случајан, не улазимо у то.

У нашој општини је основано једно од првих 5 социјалних предузећа у Србији и као и до сада „Плава птица“ је у сарадњи са Општином Кула, направила пионирски подухват у запошљавању особа са инвалидитетом. Ова јавна набавка је била још један од начина да се на законски предвиђен начин заједничким деловањем јавних установа на територији Општине подржи рад и пословање социјалног предузећа, а на иницијативу Општине која је препознала значај овог рада.

Свакако јавна набавка је објављена на порталу јавних набавки и била је доступна свим понуђачима, тако да она није могла бити предмет било какве малверзације по основу цене или количина набављеног тоалет папира и убруса, већ је исти набављен одговорно по најнижим ценама на тржишту.

Сви ови подаци, које смо изнели, и за које смо спремни да одоварамо у потпуности, доступни на порталу управе за јавне набавке, међутим из вероватно познатог разлога господину Остојићу,  су изостављени у његовом драматичном обраћању јавности.

Поштовани суграђани, надамо се да су одговори које смо понудили пре свега довољни Вама, да закључите да у наведеној изјави нема ничега што указује на злоупотребу, осим сензационализма који је пласиран на основу полуинформација и тенденциозно.

 

С поштовањем

Марко Кошутић, директор МНРО „Плава птица“

 

ПС: Господине Остојић, предузеће које сте именовали (погрешно) се не зове ТЕ-ИКС-ИНК (како Ви изговарате) већ ТХИНК – настало од акронима речи Т-терапија,  Х-хигијена ,  Инк- инклузија  (писмености ради).

Тај акроним THINK у енглеском језику значи мислити. Па молим Вас разМИСЛИТЕ о последицама вашег сензационализма, и иако сте у обраћању навели да не сумњате у рад нашег социјалног предузећа, сматрамо то само декларативним, јер ако сумњате у исправност набавке у којој смо понуђач, онда сумњате и у токове нашег рада и то на који начин послујемо.

Podelite ovaj članak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.